Ajurveda je ena najstarejših oblik holistične medicine.

 

Združuje fizično, psihološko in duhovno zdravje, se osredotoča na zdravljenje celotnega telesa in trdi, da je človekova doša dinamično načelo, ki določa našo osebnost in zdravje.

 

Ajurvedska medicina temelji na ideji, da je svet sestavljen iz petih elementov — aakash (prostor), jala (voda), prithvi (zemlja), teja (ogenj) in vayu (zrak). Kombinacija vsakega elementa povzroči tri doše, znane kot vata, kapha in pitta. Te doše naj bi bile odgovorne za človekovo fiziološko, duševno in čustveno zdravje.

Vsaka oseba naj bi imela edinstveno razmerje vsake doše, pri čemer običajno ena izstopa bolj kot druge.

 

Vata

Vata je sestavljena predvsem iz elementov zraka in prostora (znanega tudi kot eter) in je na splošno opisana kot hladna, lahka, suha, groba, tekoča in prostorna.

Tisti z vata došo so običajno opisani kot vitki, energični in ustvarjalni. Znani so po tem, da razmišljajo izven okvirov, vendar se zlahka zamotijo. Še več, njihovo razpoloženje je zelo odvisno od vremena, ljudi okoli njih in hrane, ki jo jedo.

Prednosti posameznikov z vata došo so hitro učenje, kreativnost, dobrosrčnost, prilagodljivost ipd. Slabosti pa pozabljivost, tesnoba, nestabilno razpoloženje, občutljivost na mraz, težave s spanjem, nereden apetit, nagnjenost k prebavnim težavam, slaba cirkulacija (hladne roke in noge) ipd.

V skladu z ajurvedo bi morala oseba, ki prevladuje vata, za optimalno zdravje slediti redni dnevni rutini, obvladovati stres z meditacijo in drugimi pomirjujočimi aktivnostmi ter ohranjati toplo telesno temperaturo tako, da se izogiba hladnemu vremenu ter uživa toplo hrano in pijačo.

Za vata došo je najboljša topla, »vlažna« in mehka hrana (npr. jagodičevje, banane, breskve, kuhana zelenjava, oves, rjavi riž, pusto meso, jajca, mlečni izdelki).

 

Ajurveda

 

Kapha

Kapha temelji na zemlji in vodi. Ta doša je enakomerna, stabilna, težka, počasna, hladna in mehka.

Ljudje z kapha došo so močni in skrbni. Znani so po tem, da držijo stvari skupaj in so podporni sistem za druge. Redko se razburjajo, premislijo, preden ukrepajo, in gredo skozi življenje počasi ter premišljeno.

Prednosti posameznikov s kapha došo so empatičnost, skrbnost, zaupljivost, potrpežljivost, romantična narava, zdrav imunski sistem in močne kosti ter sklepi. Slabosti pa vključujejo nagnjenost k visoki telesni teži, počasen metabolizem, počasnost, prekomerno spanje, težave z dihanjem, večje tveganje za bolezni srca, kopičenje sluzi, dovzetnost za depresijo ipd.

Za dobro zdravje bi se morala oseba s kapha došo osredotočiti na redno vadbo, zdravo prehrano, vzdrževati toplo telesno temperaturo in vzpostaviti redno rutino spanja.

Za kapha došo je najboljša začinjena, kisla in nasitna hrana (npr. večina sadja in zelenjave, cela zrna, jajca, sir z nizko vsebnostjo maščob, nepredelano meso, pekoče začimbe).

 

Pitta

Pitta doša, znana po tem, da jo povezujejo z vztrajno osebnostjo, temelji na ognju in vodi. Pitta doša je vroča, lahka, ostra, mastna, tekoča in gibljiva.

Ljudje s pitto naj bi bili običajno mišičasti, zelo športni in močni vodje. So visoko motivirani, ciljno usmerjeni in tekmovalni, velikokrat pa tudi nagnjeni h konfliktom.

Prednosti posameznikov s prevladujočo pitta došo je inteligentnost, hitro učenje, odločnost, močna želja po uspehu, zmožnost vodenja, hiter metabolizem, dobra cirkulacija, zdrava koža in lasje. Slabosti pa vključujejo nepotrpežljivost, nagnjenost h konfliktom, velik apetit, nihanje razpoloženja, nagnjenost k aknam in vnetjem, občutljivost na visoke temperature ipd.

Tisti s pitta došo bi se morali osredotočiti na ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem ter se izogibati ekstremni vročini.

Za pitta došo je najboljša lahka, hladna, sladka in poživljajoča hrana (npr. sadje, neškrobna zelenjava, oves, jajca).