Rdeča pesa je odličen vir hranil, vlaknin, folne kisline, mangana, kalija, železa in vitamina C.
Je izjemno vsestranska zelenjava, znana po svojem zemeljskem okusu in aromi. Mnogi jo imajo za superhrano zaradi njenega bogatega prehranskega profila.
Rdečo peso in sok rdeče pese povezujemo s številnimi koristmi za zdravje, vključno z izboljšanim pretokom krvi, nižjim krvnim tlakom in večjo telesno zmogljivostjo. Mnoge od teh koristi so posledica visoke vsebnosti anorganskih nitratov.
Zdravstvene koristi rdeče pese
Niža krvni tlak
Visok krvni tlak lahko poškoduje krvne žile in srce. Je tudi eden najmočnejših dejavnikov tveganja za bolezni srca, možgansko kap in prezgodnjo smrt. Uživanje sadja in zelenjave, bogatih z anorganskimi nitrati, lahko zmanjša tveganje za bolezni srca z znižanjem krvnega tlaka in povečanjem tvorbe dušikovega oksida. Študije kažejo, da lahko rdeča pesa zniža krvni tlak za do 3–10 mm Hg v obdobju nekaj ur.
Poveča telesno zmogljivost
Številne študije kažejo, da prehranski nitrati, kot tisti, ki se nahajajo v pesi, izboljšajo telesno zmogljivost. Nitrati namreč vplivajo izboljšajo učinkovitost mitohondrijev, ki so odgovorni za proizvodnjo energije v naših celicah. Pomembno je vedeti, da raven nitratov v krvi doseže vrh v 2-3 urah po zaužitju pese ali njenega soka. Zato je najbolje, da jo zaužijete nekaj ur pred treningom ali telesno aktivnostjo, da povečate njene potencialne koristi.
Pomaga pri vnetjih
Pesa vsebuje pigmente, imenovane betalaini, ki imajo številne protivnetne lastnosti. Kronična vnetja so povezana s stanji, kot so debelost, bolezni srca, bolezni jeter in rak. Študije so pokazale, da redno uživanje rdeče pese znatno zmanjša več označevalcev vnetja.
Uravnava prebavo
Pesa je odličen vir vlaknin. Vlaknine obidejo prebavo in potujejo v debelo črevo, kjer nahranijo dobre črevesne bakterije, kar lahko spodbuja zdravje prebave, poskrbi za redno izločanje in prepreči stanja, kot so zaprtje, vnetna črevesna bolezen in divertikulitis. Poleg tega so vlaknine povezane z zmanjšanim tveganjem za kronične bolezni, vključno z rakom debelega črevesa, srčnimi boleznimi in sladkorno boleznijo tipa 2.
Podpira zdravje možganov
Mentalne in kognitivne funkcije s starostjo naravno upadajo, kar lahko poveča tveganje za nevrodegenerativne motnje, kot je demenca. Nitrati v pesi naj bi izboljšali delovanje možganov tako, da spodbujajo širjenje krvnih žil in tako povečajo pretok krvi v možgane. Predvsem se je izkazalo, da pesa izboljša pretok krvi v čelnem režnju možganov, področju, ki je povezano z razmišljanjem na višji ravni, kot sta odločanje in delovni spomin.
Uravnava energijo
Pesa ima veliko hranilnih lastnosti, zaradi katerih je lahko odličen dodatek k uravnoteženi prehrani. Ima malo maščob in kalorij, vendar vsebuje veliko vode, kar lahko pomaga uravnotežiti vaš vnos energije. Povečanje vnosa nizkokaloričnih živil, kot je rdeča pesa, je prav tako povezano z izgubo teže. Vlaknine v pesi lahko podpirajo zdravje prebave, zmanjšajo apetit in spodbujajo občutek sitosti ter tako zmanjšajo skupni vnos kalorij.