Ingver ima številne zdravstvene koristi zaradi svojih protivnetnih in drugih lastnosti.

 

Ta čudežna korenina nam lahko pomaga celo pri izgubi teže, obvladovanju artritisa, zmanjšanju menstrualnih bolečin in še več.

 

Ingver izvira iz jugovzhodne Azije. Sladkim in slanim jedem doda izrazit okus in je tesno povezan s kurkumo, kardamomom in galangalom. Ima dolgo zgodovino uporabe v različnih oblikah tradicionalne in alternativne medicine. Uporabljali so ga za pomoč pri prebavi, zmanjševanju slabosti in v boju proti gripi in prehladu, če naštejemo le nekaj njegovih namenov.

 

Edinstvena dišava in okus ingverja izvirata iz njegovih naravnih olj, med katerimi je najpomembnejši gingerol. Gingerol je glavna bioaktivna spojina v ingverju. Odgovoren je za številne zdravilne lastnosti ingverja.

 

Ingver lahko uporabite svež, posušen, v prahu, kot olje ali sok. Pojavlja se v številnih receptih, pa tudi v predelani hrani, domačih zdravilih in kozmetiki.

 

Kakšni so pozitivni učinki uživanja ingverja?

 

Pomaga pri slabosti

Ingver je splošno znan po svoji sposobnosti lajšanja gastrointestinalnih težav. Učinkovit je pri zdravljenju bruhanja in slabosti, vključno s slabostjo, ki je povezana z nosečnostjo.

 

Uravnava telesno težo

Uživanje ingverja zmanjšuje občutek lakote ter pomaga pri hujšanju. S pospeševanjem metabolizma in spodbujanjem občutka sitosti lahko ingver pomaga preprečiti prenajedanje in pomaga pri vzdrževanju zdrave teže.

 

Znižuje krvni sladkor in pomaga pri zdravju srca

Nekatere raziskave kažejo, da ima ingver antidiabetične lastnosti. Prisotnost gingerola prav tako izboljšuje cirkulacijo in ugotovljeno je bilo, da zmanjšuje tveganje za bolezni srca z izboljšanjem lipidnih profilov in preprečevanjem agregacije trombocitov, ki lahko povzroči trombozo.

 

Pomaga pri prebavnih motnjah

Ingver pospeši prebavo in praznjenje želodca ter krepitvi aktivnosti prebavnih encimov, kar lahko koristi ljudem s prebavnimi motnjami in s tem povezanimi občutki nelagodja.

 

Znižuje ravni holesterola

Visoke ravni slabega holesterola so povezane s povečanim tveganjem za bolezni srca. Raziskovalci so ugotovili, da uživanje ingverja znatno zmanjšalo trigliceride in holesterol LDL (slabi holesterol), hkrati pa povečalo holesterol HDL (dobri holesterol).

 

Lahko zmanjša tveganje za rakava obolenja

Ingver ima protirakave snovi, kot so gingerol, antioksidanti in druge protivnetne spojine, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za različne vrste raka.

 

Izboljša delovanje možganov

Nekatere raziskave kažejo, da lahko ingver pomaga pri preprečevanju degenerativnih bolezni, kot so Alzheimerjeva, Parkinsonova bolezen in multipla skleroza. Antioksidanti in bioaktivne spojine v ingverju prav tako zavirajo vnetne odzive, ki se pojavijo v možganih, kar lahko pomaga preprečiti kognitivni upad.

 

Pomaga pri boju proti okužbam

Ingver krepi imunski sistem, zato je dragocen dodatek k prehrani, zlasti v sezoni prehladov in gripe. Pomaga preprečevati okužbe zaradi svojih protimikrobnih in protiglivičnih lastnosti. Prav tako lahko pomiri boleče grlo ter zmanjša resnost in trajanje okužb dihal, zaradi česar je priljubljeno zdravilo za prehlad in gripo.