Vključitev limon v našo dnevno rutino lahko zagotovi široko paleto koristi za zdravje.
Ne glede na to, ali jih stisnete v vodo ali dodate obrokom, so limone vsestranski in močan zaveznik zdravega telesa.
Vsebujejo hranila, ki lahko med drugim pomagajo pri zdravju srca in ožilja ter ščitijo pred ledvičnimi kamni in slabokrvnostjo. Pozitivno pa vplivajo tudi na zdravje prebave in nam pomagajo pri nadzorovanju telesne teže.
Zdravje srca
Limone so pomemben vir vitamina C. Ena limona zagotavlja približno 31 mg vitamina C, kar je kar 51 % priporočenega dnevnega vnosa. Raziskave kažejo, da uživanje sadja in zelenjave, bogatih z vitaminom C, zmanjša tveganje za bolezni srca in možgansko kap. Tudi druge vlaknine in spojine v limonah lahko znatno zmanjšajo nekatere dejavnike tveganja za bolezni srca in znižujejo ravni holesterola.
Vzdrževanje telesne teže
Limone imajo nizko vsebnost kalorij in veliko vlaknin, zaradi česar pomagajo pri uravnavanju telesne teže. Pektinska vlakna v limonah vam lahko pomagajo, da se dlje časa počutite siti, kar zmanjša možnost prenajedanja. Pitje vode z limono pred obroki lahko prav tako pomaga nadzorovati apetit. Poleg tega lahko citronska kislina v limonah pospeši metabolizem in tako pomaga pri hujšanju.
Preprečujejo nastanek ledvičnih kamnov
Ledvični kamni nastanejo, ko odpadne snovi kristalizirajo in se kopičijo v ledvicah. Citronska kislina limone lahko pomaga pri preprečevanju nastanka ledvičnih kamnov s povečanjem količine urina in zvišanjem pH urina, kar ustvarja manj ugodno okolje za nastanek ledvičnih kamnov.
Pomagajo pri slabokrvnosti
Anemija zaradi pomanjkanja železa je precej pogosta. Limone vsebujejo kar nekaj železa, vendar predvsem preprečujejo slabokrvnost, ker izboljšajo absorpcijo železa iz rastlinskih živil. Naše črevesje enostavno absorbira železo iz mesa, piščanca in rib, medtem ko železo iz rastlinskih virov ne absorbira tako z lahkoto. To absorpcijo pa lahko izboljšamo z uživanjem vitamina C in citronske kisline.
Zmanjšujejo tveganje za raka
Zdrava prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, lahko pomaga preprečiti nekatere vrste raka. Študije so pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo več agrumov, manjše tveganje za nastanek raka. Številne spojine iz limon so v nekaterih študijah celo uničile rakave celice.
Izboljšujejo prebavo
Citronska kislina v limonah spodbuja nastajanje želodčnega soka, kar pomaga pri prebavi. Zjutraj lahko pitje tople vode z limono pomaga zagnati vaš prebavni sistem, zmanjša napihnjenost in prepreči zaprtje. Pektinska vlakna v limonah spodbujajo tudi zdrave črevesne bakterije, kar prispeva k splošnemu zdravju prebave.