Prehrana igra izjemno vlogo pri videzu in mladosti naše kože – in kolagen je pri tem še posebej pomemben.

 

Kolagen je beljakovina, ki daje koži strukturo, prožnost in raztegljivost. Ko se staramo, naša koža vsako leto proizvede manj kolagena – od tod nagnjenost k gubam in tanjšanje kože, ki ju vidimo, ko postajamo starejši.

 

Katera živila vsebujejo velike količine kolagena?

 

Kostna juha

Kostna juha je narejena iz kosti in vezivnega živalskega tkiva, zato vsebuje vsebuje kalcij, magnezij, fosfor, kolagen, glukozamin, hondroitin, aminokisline in številna druga hranila.

 

Piščanec

Z razlogom je veliko kolagenskih dodatkov pridobljenih iz piščanca. Če ste kdaj razrezali piščanca, ste verjetno opazili, koliko vezivnega tkiva vsebuje perutnina. Zaradi teh tkiv je piščanec bogat vir prehranskega kolagena. Piščančje kosti in hrustanec so dober vir kolagena za lajšanje artritisa, vnetij in drugega.

 

Ribe

Tako kot druge živali imajo tudi ribe kosti in vezi iz kolagena. Morski kolagen bi naj naše telo tudi najlažje absorbiralo in bi naj bil še posebej koristen za zdravje in elastičnost naše kože.

 

Ribe

 

Zelena listnata zelenjava

Listnata zelenjava je ključni akter v zdravi prehrani. Špinača, ohrovt, blitva in druga zelena zelenjava dobijo barvo zaradi klorofila, ki je znan po svojih antioksidativnih lastnostih. Klorofil pa bi naj po nekaterih raziskavah pomagal pri proizvodnji kolagena.

 

Česen

Česen vsebuje veliko žvepla, ki je mineral v sledovih, ki pomaga sintetizirati in preprečiti razgradnjo kolagena. Da pa bi opazili pozitivno delovanje česna, ga je potrebno zaužiti v nekoliko večjih količinah.

 

Beljaki

Čeprav jajca ne vsebujejo vezivnega tkiva kot mnogi drugi živalski proizvodi, imajo jajčni beljaki relativno visoke količine prolina. To je ena od aminokislin, potrebnih za proizvodnjo kolagena.

 

Beljaki

 

Fižol

Fižol je visoko beljakovinsko živilo, ki pogosto vsebuje lizin, eno od aminokislin, potrebnih za sintezo kolagena. Poleg tega je fižol bogat z bakrom, drugim hranilom, potrebnim za proizvodnjo kolagena.

 

Paprika

Paprika vsebuje veliko vitamina C in kapsaicin, pomembno protivnetno spojino. Študije so pokazale, da lahko kapsaicin zmanjša izgubo kolagena in poškodbe kože.

 

Citrusi

Vitamin C ima pomembno vlogo pri proizvodnji pro-kolagena, predhodnika kolagena v telesu. To pomeni, da lahko pomaga pri sintezi kolagena. Citrusi, kot so pomaranče, grenivke, limone in limete, so polni tega hranila.

 

Citrusi